torstai 26. huhtikuuta 2012

Yleisten töiden lautakunta 24.4.2012

Tuskaisen pitkä kokous, vaikkei asioita ollut kauheasti. Lista tässä

Ohjelmointitoimiston päällikköehdokkaita haastateltiin. Kaksi sinänsä kiistatta pätevää hakijaa pääsi haastatteluun asti. Valinta on käytännössä selvä, mutta koska esitys tehdään vasta ensi kokoukseen, en sitä nyt julkista (periaatteessa sen kai saisi kertoa, mutta se ei ole tapana, eikä kohteliasta hakijoita kohtaan, joiden kuuluu kuulla siitä ensin).

Kun joku kuitenkin nyt ihmettelee, mikä on tämä ohjelmointitoimisto, niin muutama sana siitä. Esittelykalvoja lainaten, toimiston vastuulla on:

  • Toimintaa koskevat strategiset linjaukset
  • Toiminnan kokonaisohjaus ja koordinointi
  • Talouden suunnittelu ja seuranta
  • Hankintojen johtaminen

Ymmärsittekö? Minä en. Investointitoimisto vastaa katujen ja puistojen rakentamisesta (a.k.a. investoinnista) ja ylläpitotoimisto vastaa ylläpidosta. Mutta mistä vastaa ohjelmointitoimisto? Ei, siellä ei koodata, vaan tehdään "esikuntatehtäviä" 12 hengen voimin. No, minulla ei ole suurta kokemusta tämän kokoluokan organisaatioista, kyllä tähän rakenteeseen lienee jokin hyvä syy.


Viestintäsuunnitelma jätettiin pöydälle. Paperi ei selvästikään ole vielä kovin valmis, ja siitä tuli paljon kritiikkiä. Ennen kaikkea konkretiaa puuttui. Joka tapauksessa suunnitelma tuotiin vain tiedoksi, joten mitään päätöstä ei tehdä, vaan esittelijät huomioivat suullisen palautteen harkintansa mukaan.



Puistolan ja Heikinlaakson aluesuunnitelmasta opin, että Helsingin korkein luonnonmaakohta on Heikinpuistossa, Kehä III ja Lahdentien risteyksen vieressä, lähellä kaupungin rajaa. Suunnitelma näyttää hienolta, mutta ongelmakohta on, että mihin se johtaa. Ei nimittäin vielä sinänsä mihinkään. Kyse on tavoitesuunnitelmasta, jossa listataan mitä olisi hyvä tehdä. Toteutuksesta päätetään sitten erikseen, vaivihkaa ja vaikeammin ymmärrettävästi. Osastopäällikön näppituntuma oli, että suunnitelmiin kirjatuista toimista toteutuu ehkä 10-15%.

Palaten vielä viestintään, tässä on nähdäkseni rakennusviraston viestinnän yksi suurimmista viestintäongelmista: tehdään ja vuorovaikutetaan suunnitelmia, joita ei sitten kuitenkaan toteuteta. Toteutettavia asioita taas ei liiemmin viestitetä kenellekään.


Ponsivastaukset hyväksyttiin esityksen mukaan. Ilmeisesti Vallilanlaaksoon oikeasti tulee puomit tai nostopollarit, jos joukkoliikennekatu joskus rakennetaan. Selvisi myös, että Kluuvikadulla nousevat pollarit käynnistyvät vapun jälkeen. Ja Piritorille haluaa joku perustaa kahvilan.

Kluuvikadulla pollari alhaalla Espan päässä ja ylhäällä Aleksin päässä. Kadulle ajamiseen oikeutetuille jaetaan tunnukset, joilla saa pollarin laskeutumaan.

tiistai 24. huhtikuuta 2012

YTLK:n lista 24.4.2012

Lista tässä.

Kokouksen aluksi haastatellaan kaksi kandidaattia Katu- ja puisto-osaston ohjelmointitoimiston päälliköksi. Ei vielä päätetä mitään. Ohjelmointitoimiston työnkuva on ainakin minulle vielä hiukan jäsentymätön, mutta tarkoitus on suunnitella katujen ja puistojen hoidon kokonaisuutta, kun investointitoimisto sitten hoitaa rakennusprojektit ja ylläpitotoimisto ylläpidon.

Rakennusviraston viestintäsuunnitelma tuodaan tiedoksi. Kun marraskuussa esiteltiin luonnosta, kommentoin sitä liiasta yksisuuntaisuudesta: ainoastaan tiedotus kaupunkilaisille oli huomioitu, mutta kuuntelemisesta ei sanaakaan. No, nyt vuorovaikutuksesta on maininta ja palautteen käsittelystä useampikin lause. Suunnitelman merkitys käytännön tasolla ei ihan aukea minulle, mutta ehkä esittely selventää asiaa.

Katusuunnitelmia Takalanrinteeseen ja Moisiontielle Tapaninkylään. Pikkukatuja, joissa ei mitään huomautettavaa.

Puistolan ja Heikinlaakson aluesuunnitelma nousee pöydältä, samaten lausunto ympäristöpolitiikan tavoitteista. Jälkimmäiseen on kai Vihreillä hiukan täydennettävää, Jussi Heinämies on kasannut muutosehdotukset.



Sitten iso kasa toivomusponsia:

Pia Pakarinen esittää ponnessaan, että palveluyrittäjille pitäisi saada koko kaupungin kattava aluepysäköintitunnus (nyt sen saa vain alueelle, jolla yritys sijaitsee). Virasto vastaa että ei kannata. Varsinaisesti asia kuuluu kaupunkisuunnittelulautakunnalle.

Pakarisen huoli on ihan järkeenkäypä. Nykyinen järjestelmä ei juurikaan tue yrittäjiä, joiden toimintaan kuuluu tarvetta parkkeerata ympäri kaupunkia. Siis esim. kotiavustajat, siivoojat, putkimiehet ym. En kyllä tiedä, olisiko kaupungin laajuinen yrityspysäköintitunnus tähän ratkaisu. Se voisi toimia, jos haluajia on tarpeeksi vähän, mutta suuremmissa määrissä sotkisi jo nyt sotkuista systeemiä yhä lisää.

Vallilanlaakson joukkoliikennekadusta on kasa ponsia lausuttavana:
  • Riitta Snäll esittää melun- ja pölyntorjuntaa puurivillä. Tulossa on meluaita puistoa tukkimaan, mutta pölyä ei voi kuulema estää. Puuriviä ei vastauksessa mainita.
  • Maija Anttila esittää puomeja estämään yksityisautoilu kadulla. Tutkitaan
  • Heli Puura esittää meluaitojen tekemistä pikaisesti. Vastaus: ei voi, koska tuhma kaupupunginhallitus ei anna rahaa.
  • Heli Puura esittää Keski-Pasilan sadevesiputken sijoittamista joukkoliikennekadun alle. Vastauksessa annetaan ymmärtää, että tässä lienee väärinkäsitys, koska moista putkea ei ole eikä tule.

keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Yleisten töiden lautakunta 13.4.2012 ja 17.4.2012

Ensimmäiset kokoukset joista olin poissa koko kaudella. Molempien aikaan Tampereella.

Yleisten töiden lautakunta 13.4.2012

Pääsiäisen takia kokous poikkeusaikaan perjantaina, lista tässä. En päässyt paikalle, koska olin Tampereella Suomen Liikenneliiton kevätkokouksessa. Olen nykyään SuLin varapuheenjohtaja, ja ottanen siis jotain kantaa liikennepolitiikkaan koko maassakin.

Eniten huomiota herättänyt asia oli Taste of Helsinki -tapahtuma kansalaistorilla. Sen vuokraksi esitettiin 60 000 euroa, ihan listahinnan mukaisesti. Lautakunta päätti, että mikäli tapahtuma on osa Word Design Capital -hanketta, vuokra onkin 0 euroa.

Tässä tekee nyt YTLK kulttuuripolitiikkaa, ja olen aiemminkin sanonut, että YTLK on siihen väärä paikka. Nyt tämä päätös ulkoistettiin WDC:lle, minkä voi tehdä kerran, mutta pitkän päälle kulttuuripolitiikkaa pitäisi tehdä kulttuurikeskuksessa.

Tapahtumien  hintalista on selvästi osoittautunut ongelmalliseksi, ja siihen tullaankin palaamaan syksyllä. Ensi vuonna mennään eri hinnoilla, ja ehkä eri päätösmekanismillakin.

Toisena asiana lumenhoito kantakaupungissa, ja sen kehittäminen. Selvitys on hyvä; lumenhoidosta lisää joku toinen kerta. Lisäksi yksi aluesuunnitelma ja lausunto kehä I tunnelisuunnitelmasta Espoossa (lausunnon sisältö: ei kuulu meille).


Yleisten töiden lautakunta 17.4.2012

Tämä jäi välistä, koska olin Liikkumisen ohjauksen verkoston kokouksessa. Saimme Helsingin polkupyöärilijöille rahoitusta "Hyvä työpaikka pyöräillä" -hankkeeseen, joten pitää olla kuulemassa ohjeita miten rahat saa käyttää. Lista tässä.

Lausuttiin ympäristöpolitiikan tavoitteista, globaalin vastuun strategiasta, parista kaavasta ja valtuustoaloitteesta koskien Koskelan sairaalan ja Marian sairaalan designpääkaupunkihankkeeseen sisällytettävää hyvinvointihanketta. Yhtenä oli Koivusaaren metroasema, josta olisin ollut mielelläni ollut kuulemassa esittelyn.

Lausuntojen mahdollisia muutoksia en vielä tiedä.

perjantai 6. huhtikuuta 2012

Helsingin pyöräilyprojektin kuulumisia (Vary 5.4. ja 8.3.)

Koitan jatkossa kirjoittaa myös pyöräilyprojektin valmisteluryhmän kokouksista. Tässä muistiinpanoja muutamasta viime kokouksesta.

Pyöräilyprojektin valmisteluryhmä on virkamiesten yhteistyöelin, jossa on edustajia kaupunkisuunnitteluvirastosta, rakennusvirastosta, liikuntavirastosta ja HSL:stä, sekä allekirjoittanut pyöräilijöiden edustajana. Se ei muodollisesti päätä mistään, mutta käytännössä pyöräilynedistämisasiat sovitaan yleensä siellä.

5.4. pöytäkirja ei ole vielä online, mutta ilmaantuu aikanaan tuonne. Saavuin kokoukseen myöhässä, joten osa asioista kursorisesti.

Pyöräväylien suunnitteluohje etenee ja on tarkoitus tuoda kaupunkisuunnittelulautakuntaan näillä näkymin 22.5. Myös jonkinlainen investointiohjelma on menossa kaupunkisuunnittelulautakuntaan 17.4. Minulle on epäselvää, mikä sen rooli lopulta on, koska investoinnit kuitenkin päätetään lopulta rakennusvirastossa, mutta katsotaan.

Mika Välipirtti on aloittanut pyöräkeskuksen projektipäällikkönä. Aloitti vasta tuoreeltaan, mutta Mikan on siis tarkoitus olla kartalla keskuksen tapahtumista ja pyrkiä niitä edistämään. Kaikenlaiselle järjestöjen, kaupunkilaisten jne aktiviteetille on tilaa, ottakaa yhteyttä Mikaan (mika.valipirtti at gmail.com).

Hollannin suurlähetystä oli kuullut että olemme hankkimassa Cyclehoopin pyörätelineitä ja halusi sellaisen ehdottomasti suurlähetystön eteen Erottajalle. Luopuvat toisesta diplomaattipaikastaan sen hyväksi. Tämä pitää laittaa onnistumaan, ja laitetaankin.

Helsinkiin tulee kesällä tälläisiä, yksi Erottajalle. Muita paikkoja ehtii vielä ehdottaa Kaupunkifillarissa



Lisäksi puhuttiin pyöräilynedistämisrahojen jaosta. Arto Bryggare (sd) pyysi asian pöydälle kaupunginhallituksessa, mikä sotkee paperitöitä ja kiristää aikatauluja kun kaikki viivästyy kaksi viikkoa. Päätös lienee silti tuo kaupunkifillarissa esitelty. "Muut tarpeet" kohdasta laitetaan rahaa pieniä summia sen selvittämiseen miten kouluunpyöräilykielloista päästäisiin eroon ja avoimee katupyöräilyn opetukseen, jota Hepo tulee tekemään. Siitä lisää vielä erikseen...

Helsingin Velo-city haun teemaksi on valittu "Compass to new mobility". Ja Laiturilla on muuten hieno vanerimalli kantakaupungin uusista alueista, kannattaa käydä katsomassa (jostain syystä tämä piti sanoa erityisesti Teemulle, mutten enää muista miksi).


Pyöräilyprojektin valmisteluryhmän kokous 8.3.2012

Pöytäkirja löytyy tästä.

Puhuttiin paljon pyöräkeskuksen hallinnollisista kuvioista. En referoi niitä. Operatiivista toimintaa tulee vetämään Mika Välipirtti, jonka kampin suutari palkkaa ja kaupunki ostaa sitten palveluna.

Helsingin Cities for Cyclists - jäsenyys on jumiutunut johonkin ohjeeseen, ettei jäsenyyksiä erilaisissa verkostoissa saa lisätä ellei jostain samalla luovuta. Kustannus olisi huimat 2000 euroa, eli aika byrokratiapuuhastelua tämä jumitus.

Pyöräilyporjektin jatkosta seuraavalle valtuustokaudelle puhuttiin. Tarvittaisiin pohjaksi kunnollinen suunnitelma (likimain Martin Master Plan) ja projekti pitäisi organisoida jotenkin niin, että sen poikkihallinnollinen asema korostuu. Käytännössä sillä pitäisi olla täyspäiväinen vetäjä, kun nyt Leena Silfverberg tekee sitä oman työnsä ohessa.

Lisäksi kaikkea sälää, jota en enää muista.

tiistai 3. huhtikuuta 2012

Yleisten töiden lautakunta 3.4.2012

Hidas kokous vaikkei pisimpiä. Kolmessa tunnissa selvittiin, mutta ensimmäinen tunti meni pelkkiin ilmoitusasioihin. Lista tässä.

Metso-selvityksestä kuultiin raportti. Konsultin ympäristökeskukselle (vai ELY-keskukselle? Valtiolle kuitenkin) tekemää raporttia ei kuulema saa kukaan, mutta syksyllä tulee sitten ministeriön lopullinen raportti. Huomautin asiakirjajulkisuudesta toki, mutta en tappelemaan viitsinyt ruveta. Meille esitetyt kalvot sentään tulevat vielä lautakuntalaisille, ja siis nettiin.

Monimuotoisuuden kannalta merkittäviä alueita löytyi 531 hehtaaria ja vähän sinne päin olevia toinen mokoma. Yhteensä Helsingissä on metsää suunnilleen 4500 hehtaaria. Tämä ei nyt ollut mikään suojelulista. Tavoitteena oli selvittää metsien monimuotoisuutta, ei niinkään suojelutarvetta. Jonkin yksittäisen lajin kannalta suoejltavia alueita on listan ulkopuolella, ja vastaavasti listalla on alueita, joita ei voida suojella koska niitä on pakko hoitaa mittavan virkistyskäytön edellyttämällä tavalla. Mutta luonnonhoidon linjauksissa tätä on jatkossa tarkoitus käyttää pohjatietona.

Toisena ilmoitusasiana puhuttiin Occupy helsinki -leiristä Kansalaistorilla, jonka virkamiehet toivoisivat poistuvan. Emme ole siitä päättämässä mitään. Asiasta lisää myöhemmin.


Jokerista (ratikkaversiosta siis) lausuimme: "Pitävä päätös Raide-Jokerin rakentamisesta tai rakentamatta jättämisestä tulee tehdä pian. Suunnitellulle linjaukselle sijoittuu monia nykyisiä rakenteita ja laitteita, joiden peruskorjaus on ajankohtainen." Vaikkei aikataulua tiedetäkään, nyt on aika päättää, että rakentamaan se tullaan.

Hassuna yksityiskohtana, esittely YTLK:lle oli selvästi kattavampi ja perusteellisempi kuin HKL:n johtokunnalle, joka kuitenkin kai tulisi linjaa liikennöimään

Tervasaaren juhannusjuhlasta puhuttiin pitkään. Ehdotettu vuokra, 37200 euroa, on liian kova, tästä oltiin aika yksimielisiä. Mutta lautakunnassa oli myös henkeä pitää kiinni tehdyistä periaatteista vuokrien suuruudelle. Päätettiin sitten esityksen mukaan, mutta ohjeistettiin esittelijää antamaan alennusta vuokraan virkamiespäätöksenä, jos hakija uusii hakemuksen esim. niin että alueelle pääsee rakentamisaikana kulkemaan.

En pidättäisi hengitystä; arvaukseni on, että tältä pohjalta ei juhannusjuhlaa synny, ellei kaupunginhallitus satu poimimaan päätöstämme itselleen ja muuttamaan vuokraa.

Vaikuttaisi siltä, että tehdyt linjaukset alueiden hinnoissa ovat nostaneet monin paikoin kulttuuritapahtumien vuokria ja hankaloittavat kulttuurin tuomista puistoihin ja kaduille. En kyllä ole vielä kaivanut tästä kunnollista dataa.

Noin laajemmin, tässä taas tehdään kulttuuripolitiikkaa rakennusvirastossa. Miksi ihmeessä yleisten töiden lautakunnan pitää keskustella siitä, pitääkö hintoja alentaa juuri tätä kulttuuritapahtumaa varten? Meillähän on erikseen kulttuurilautakunta. Mutta kun maa-alue on rakennusviraston, on kulttuuripolitiikkakin siis rakennusviraston. Feodalismia kukkeimmillaan.

Kumpulasta oli lähestytty lautakunnan PJ:tä kirjeellä. Minulle asti ei ihan välittynyt mikä oli ongelmana, mutta Bengalinpuiston puistokäytäviä vastustettiin. Jos olisin tiennyt mistä oikeastaan on kyse, olisin ehkä jotain sanonutkin. Ihan vihjeeksi. Nyt jäi vaikutelma, että asukkaita harmittaa kun puistoa ei enää saisi käyttää takapihana vaan sinne pääsevät muutkin.

Bengalinpuisto, eli metsäkaistale Kumpulan kampusmäen pohjoispuolella
Lisäksi saimme luettavaksi raportin lumenhoidon kokonaisvastuusta. Siitä lisää jahka olen sen lukenut, ja jahka se ilmaantuu nettiin. Muut asiat kuten listalla.

Paitsi ai niin: kaupungin palkkalistoilla on torivalvojia, jotka valvovat että myyjät maksavat lupansa. Mutta he toimivat vain (kauppa)toreilla, eivät esim. vappuna keskuskadulla tai Narinkalla. Heidän palkkansa näet maksaa torikaupasta vastaava tukkutori, ei yleisistä alueista vastaava rakennusvirasto. Feodalismin ruma kaktus senkun kasvaa.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

YTLK:n lista 3.4.2012

Lista tässä.

Tervasaaren juhannusjuhla tulossa päätettäväksi. Tämän kanssa on ollut jotenkin hirveän vaikea saada päätösehdotus lautakuntaan asti. Viime vuonna vitkuttelun jälkeen esitys oli, että lupaa ei myönnetä ja hinnaksi annettiin 24 571 euroa. Lautakunta kuitenkin päätti myöntää luvan 6986 eurolla, joka on sama summa jonka Tuska maksoi loppuvuosina Kaisaniemen kentästä. Tämä kuitenkin taopahtui vasta toukokuussa, joten vitkuttelu riitti estämään juhlat.

Tällä kertaa ehdotettuna hintana on 34 624 euroa, kuulema vuokrataksojen mukainen hinta. Tapahtuman järjestäjä on ilmoittanut, että juhannusjuhla ei tällä hinnalla toteudu.

Tervasaaren juhannusjuhlan aluekartta. Huomaa teksti "Töölön kylä", joka tulee vanhoista pohjakartoista.

Lausumme myös Jokerin (siis ratikan) vaatimien kaavoitusten aloittamisesta. Koska jotkut reitin silloista pitää joka tapauksessa uusia lähivuosina, olisi sitova rakennuspäätös syytä tehdä piakkoin, eikä vetkuttaa asiaa.


Lautakuntaan tulevat myös vapun myyntikojujen luvat sekä liikuteltavien kioskien paikat. Nämä poimittiin viime viikolla virkamiesten päätöksistä ja alistettiin lautakunnan päätettäväksi. Vappuna myyntiä tulossa Kaivariin, Keskuskadulle ja Narinkalle, siirrettäviä kiskoja taas Lasipalatsin kulmalle (Crepperie jatkaa) sekä Kampin vanhalle metrikselle. Vain kaksi hyväksyttyä tarjousta täyttä kolme paikkaa (kaksi päivä ja yksi yö). Lisäkiskoillekin olisi siis tilaa.


Heli Puuran ponnessa pyydetään kiirehtimään kruunuvuoren siltaa. Siltakilpailu kun on markkinaoikeudessa ja kaikki seisoo. Täytyy kysyä, onko mitään sellaista jota voi tästä huolimatta tehdä.


Valituksissa liukastuminen, auton alumiinivanteet ja poikkeuksellisesti homehtunut talo. Lisäksi yksi kadunrakennusurakka ja Lauttasaaren lumitöiden kustannusylitykset.