sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Yleisten töiden lautakunta 6.11.2012 ja YTLK:n lista 13.11.2012

Pitkä kokous vähillä asioilla. Koska haastattelimme alueidenkäytön toimistopäällikköehdokkaat, kesti 1h 45min päästä edes ilmoitusasioiden loppuun. Lista tässä.

Mainituista ehdokkaista päätetään ensi kokouksessa. Ehdokkaita ei ole tapana kommentoida julkisesti etukäteen, mutta sen sanon, että päätös on nyt laajenemassa laajemmaksi kysymykseksi siitä, mitä ja miten palveluosastolle oikeastaan pitäisi tehdä - ja kuka sen voi tehdä.

Kaupungin ensi vuoden budjettiin rakennusvirastolle tuli 700 000 euroa lisää, joista 250 000 pysäköinninvalvontaan ja 450 000 pyöräilyn olosuhteisiin, erityisesti talvikunnossapitoon. Ensinmainittu tuonee tuloja about tuon 700 000, jälkimmäinen taas säästänee pitkänpäälle miljoonia. Näistä rahoista saa muuten kiittää ihan puhtaasti Vihreitä. Investointipuolella siltoihin 2 miljoonaa lisää, leikkipuistoihin 1 miljoona ja pyöräväyliin 1,5 miljoonaa. Kaikki tarvittua rahaa; viimeeksi mainittu vaatii valvontaa että menee oikeisiin kohteisiin.

Myös mainoslaitesopu jäi pöydälle. Kaupunki siis on tehnyt todella huonosti muotoillun ja vuoteen 2023 yltävän sopimuksen ClearChannelin kanssa ja nyt koitetaan harsia sitä muotoon, josta ei jouduta oikeuteen tai ainakaan hävitä siellä. Alkuperäinen sopimus on Kiinteistöviraston Tilakeskuksen käsialaa, mistä rakennusviraston virkamiehet toki aina muistavat muistuttaa. Paremman ajatuksen puutteessa sopu luultavasti hyväksytään, koska riitely on vielä huonompi. Sopimukseen kuuluva yksinoikeus onneksi loppui jo viime vuonna, eli tämä sopimus ei sinänsä estä esimerkiksi kaupunkipyöräjärjestelmään liittyviä mainospaikkoja.

Alkupeärtisen sopimuksen mukaan kaupungin olisi pitänyt saada 5,2 miljoonaa vuodessa, mutta se on teoreettinen tuotto. Käytännössä on saatu 2,5 miljoonaa, ja sovintosopimuksessa 3,5 miljoonaa. Jännä kohta on siinä, voiko kilpailutettua sopimusta näin muuttaa jälkikäteen, mutta juristien mukaan voi.

Kolmantena pöydälle jäi lausunto Telakkarannan asemakaavasta. Alue on tulossa kaksikerroksisen autokannen päälle, mikä ei todellakaan lupaa hyvää, jos katsotaan vaikka HTC:n taloja Ruoholahdessa esimerkkinä. Yritän saada tähän lausuntoa, että emme kannata noin korkeaa parkkikantta.

HTC:n talojen ovet ovat toisessa kerroksessa ja katua vasten vain kylmää seinää ja portaikkoja. Katutilasta on turha juuri puhua: se on ihan vaan vihamielistä.


Hinauspalveluiden puitesopimusta jatketiin vuodella, jona aikana kaupunki saa toivottavasti oman palettinsa kasaan, että väärinpysäköidyt tai lumitöiden tiellä olevat utot voidaan jatkossa hinata nopeammin pois. Nyt siis yhtenä ongelmana on ollut hinausautojen saatavuus.

Lisäksi hyväksyttiin leikkipuiston suunnitelma Myllypuroon, korvattiin yksi liukastuminen ja vastattiin valtuutettu Pakarisen ponteen ympäripyöreästi.

YTLK:n lista 13.11.2012


Samoja asioita, ja taas kestänee, lista tässä

Yllä jo käsitellyt virantäyttö, mainoslaitesopu ja kavalausunto Telakkarannasta nousevat pöydältä.

Lisäksi päätetään jätkäsaaren louhintaurakoitsija (Skanska, 18 miljoonaa). Me tosin olemme tässä vain kumileimasin, oikea hankintapäätös tehdään Jätkäsaaren pysäköinti oy:ssä ja/tai kiinteistölautakunnassa. Mutta koska hankinta tehdään HKR-rakennuttajan kautta, mekin sen leimaamme.

Puotilan-Vartioharjun aluesuunnitelm esitellään j jäänee viikoksi pöydälle, ti se ainakin on ollut tapana. Aluesuunnitelmien suuri ongelmahan on, että ne eivät oikeastaan ohjaa tehtäviä töitä mitenkään. Asialle kuulema aioptaan tehdä jotain; täytyy kysyä millä aikataululla.

Sitten vielä hyväksytään Staran tarjous Pakilantien ym. töistä. Valmista pitäisi tulla 2014-2017, suunnitelmat hyväksyttiin lautakunnassa 25.1.2011 (ennen omaa aikaani) ja Pro Maunulan valitusta ei oikeus ottanut käsittelyyn 16.12.2011. Ja juu, tuossa on varauduttu Raide-Jokeriin.

Kokouksen jälkeen taas kriittinen pyöräretki. Sopii toivoa, että loppuu ajoissa siihen mennessä.

tiistai 6. marraskuuta 2012

Yleisten töiden lautakunta 30.10.2012 ja YTLK:n lista 6.11.2012

Viime viikon kokous yllättäen venähti, ja jouduin lähtemään ennen viimeistä kohtaa. Lista tässä.

Malmin kutojamummoista oli paljon puhetta. Uutisointi ei ollut kuulema aivan vastannut virkamiesten käsitystä tilanteesta. Esimerkiksi mitään häätöpäätöstä ei oltu koskaan tehtykään, mutta poliisi oli vain tiedustellut kaupungin kantaa. No, nythän tämäkin kriisi jo ratkesi ja mummot saavat jatkaa kutomistaan. Tosin sitä pitäisi kutsua neulomiseksi, koska eihän heillä kangaspuita ole!

Niin ja letturatikka eli La Crêperie Tram Café siirtyi Lasipalatsin kulmalta jonnekin City-käytävän nurkille, koska kaupungin vuokra oli liian kova.

Talousarvion seurantaraportti näyttää taas siltä, että yli mennään 5 miljoonaa. Syynä lumi. Ensi vuoden talousarviossakaan ei aiota varautua siihen. Sitovista tavoitteista on epäonnistumassa lumitöiden lisäksi myös kaivuutöiden keston lyhentyminen. Tavoitteen määrittelyä on tarkoitus tarkentaa, jotta se olisi helpompi saavuttaa.

Kesämajoista (Kivinokka ym) esitimme kaupunginhallitukselle, että kaavoitetut alueet saavat pitkät sopimukset, mutta kaavoittamattomatkin yhtenäisesti vuoteen 2020 asti. Erityisesti Kivinokassa kaikkien osien vuokrasopimukset päättyisivät samaan aikaan.

Siilitien katusuunnitelmasta esiteltiin hyväksyttävän version lisäksi kuvia siitä, miten se tultaisiin oikeasti tekemään. Erityisesti pohjoispuolen bussipysäkki on muuttumassa paremmaksi, mutta kyllä tuohon ongelmiakin jää. Ja viime kerralla pöydälle jäänyt Laulukuja läpi. Ongelmakohta oli joka tapauksessa liikennesuunnittelullinen eikä katusuunnittelua, enkä ehtinyt soittaa liikennesuunnittelijalle.


Sitten tämän päivän kokouksen listalle.

Alueidenkäyttöpäällikön paikan hakijat tulevat haastateltaviksi. Tai siis kärkikolmikko. Paikka on sikäli merkittävä, että siinä käsitellään juuri näiden kutojamummojen, ruokakärryjen, juhannusjuhlien, ja ylipäänsä kaupunkilkulttuurin edistämisen tai rajoittamisen kysymyksiä. Viraston näkökulma tosin on kai enemmän ollut, että lähinnä hyvä esimiestyö (joka toki onkin tärkeää).

Virasto haluaa tehdä sovintosopimuksen ClearChannelin kanssa ulkomainospaikoista. Tilanne on siis, että sopimus CC:n kanssa on molemmille osapuolille hankala, mutta sen purkaminen olisi kai aika raskas prosessi sekin. Ensivilkaisulla sovintosopimus näyttää siltä, että CC:tä hiertävät ongelmat ratkeavat, mutta kaupunkia hiertävät eivät niinkään. Mutta pitää kuunnella esittely.

Telakkarannan kaavasta lausutaan, että muistakaa esteettömyys ja että eikö tuo korkein talo ole aika korkea. Minusta se on aika hyvän näköinen.

Pia Pakarinen ehdottaa taas, että liikkuvat yrittäjät saisivat luvan jolla voi pysäköidä kaikilla alueilla. Vastaamme, että valitettavasti se ei lisää pysäköintipaikkojen määrää. Oikeasti Pakarisella on kyllä pointti: pysäköintilupajärjestelmä on kankea ja älytön. Yhden ryhmän suosiminen ei vaan paranna tilannetta mitenkään, vaan hintoja pitäisi nostaa selvästi.