keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Yleisten töiden lautakunta 4.10.2011

Ensimmäinen lautakuntakokoukseni. Oli oikeastaan aika hauskaa. Rento meininki, ja ihmisillä pääosin aito halu yrittää tehdä kaupungista parempi - aivan puolueesta riippumatta.

Kasaan tähän kommentteja päätöksiin ja keskusteluihin, jotka näen jotenkin mielenkiintoisina. Asialistan muut osat voi lukea lautakunnan esityslistasta

Käsiteltiin HKR-rakennuttajan budjettien ylittymisiä ja alittumisia, sekä pitkällistä oikeusjuttua, jossa kaupunki joutui lopulta korvaamaan satoja tuhansia rakentajayhtiölle. Tämä oli pelkkänä epävirallisena esittelynä, eikä ilmeisesti siksi näy netissä(?). Itse asiassa ei päästy oikein mihinkään, eikä oma kompetenssini vielä riitä sanomaan siitä paljoa. Mutta tähän palataan vielä väistämättä.

Valituksissa käsiteltiin Cafe Javan valitusta Camionetten kahviautosta Lasipalatsin nurkalla. Esittelijän vastaus kannattaa lukea, se on byrokraattista vitt...linjanvetoa kauneimmillaan. Vitsinä mietin, että jos HKR:ltä haluaa selvän periaatelinjauksen jonkin asian puolesta, kannattaa tehdä päinvastaista vaativa valitus, niin kirkas linja löytyy nopeasti. Ei ole rakennusviraston asia säännellä kahvilayrittäjien kilpailua.

Kahviauto sai siis pitää paikkansa. Puhuttiin myös paljon siitä, että lupakäytäntöjä pitäisi joustavoittaa, mutta se ei liene ihan helppoa, kun lupien kanssa säätäviä tahoja on HKR:n lisäksi rakennusvalvontavirasto, kaupunkisuunnitteluvirasto ja elintarviketurvallisuusviranomaiset (ainakin).

Munkkiniemen aluesuunnitelma (esittelyteksti esityslistan kautta) ja Luonnonhoidon linjaus (ei vielä netissä) jätettiin pöydälle lukemista varten. Ensi viikolla niistä käydään lähetekeskustelu, jonka jälkeen virkamiehet sorvaavat lopulliset versiot hyväksyttäviksi. Nyt on siis paras mahdollinen aika antaa palautetta.

Luonnonhoidon linjaus on erityinen paperi. HKR on sorvannut sen yhteistyössä luontojärjestöjen kanssa. Ajatus on, että kun yhteistyössä katsotaan, mitä puita on pakko milloinkin kaataa, niin
 1. kaadetaan vähemmän puita turhaan, ja
 2. tulee vähemmän valituksia ja meteliä mediassa
Eli kaikki voittavat. Samaa toimintatapaa voisi laajentaa muuallekin. Vaikkapa pyöräteiden katusuunnitelmiin.

Leikkipuisto Kiikun (Kontulassa) suunnitelmiin lautakunta lähetti ehdotuksestani terveiset, että pyörätelineet vaihdetaan etupyörän mentävistä irtotelineistä (Kaupunkikalusteohjeessa G2) kiinteisiin kaaritankoihin, joihin pyörän voi lukita rungostaan (Kaupunkikalusteohjeessa G1). Puhuin vielä erikseen valmistelijan kanssa, että kaaritelineitä pitäisi käyttää lähtökohtaisesti kaikkialla, ja irtotelineitä vain erityisistä syistä.

Tämän voinee laskea tähänastisen lautakuntaurani (6 päivää) merkittävimmäksi saavutukseksi. Pieniä asioitahan tässä säädetään...

Lisää luvassa torstaina tai perjantaina, kun seuraavan kokouksen lista tulee.

12 kommenttia:

 1. Muutama nopea kommentti tuosta Munkkiniemen suunnitelmasta. Frisbee-golf-paikkoja kannattaisi varmaan katsoa läpi frisbee-golfareiden kanssa, siten että maaleista saa aikaan toimivan radan. Ehkä merkitykseltään suurin tuossa katu/puistosuunnitelmassa on se, mitä tehdään Munkkiniemenrannalle. Sitä kannattaa ihmetellä ja jos mahdollista käydä paikan päällä ihmettelemässä. Uskon, että tekemällä jotain asioita toisin, Munkkiniemenrannan katualue voisi olla nykyistäkin viihtyisämpi (ja toisaalta tekemällä asioita väärin nykyinen viihtyvyys voidaan ulosmitata autoille).

  VastaaPoista
 2. Valaistuksesta: Munkkiniemenranta voisi olla hyvä paikka kokeilla valaistusta, jossa pyritään luomaan ambienttia tasaista valoa tiukkojen pistevalaisimien sijasta.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Hyviä huomioita. En ole itse vielä ehtinyt lukemaan tuota Munkan prujua kunnolla.

  Yksi siitä mieleen tullut asia on, että onkohan KSV:n kanssa tsekattu heidän alkamassa olevan Munkin seudun täydennysrakentamisprojektin suhteen, että ollaan yhteensopivilla linjoilla.

  VastaaPoista
 5. Kiinteistä kaaritelineistä erittäin hyvää linjanvetoa!

  VastaaPoista
 6. Hienoa, jos jaksat kirjoittaa julkisuuteen jatkossakin. Esim. tuon "Kaupunkisuunnitteluohjeen" olemassaolo oli minulle kokonaan uutta.

  Hhvä käytäntö voisi olla myös linkittää (esim. Kaupunkifillarin artikkeleihin linkittäneet blogit näkyvät kai myös uusimpien kommenttien listalla) tai jopa aktiivisemminkin heittää herätteitä oletetusti kiinnostuneille tahoille. Esim. Frisbeegolf-porukat tässä tapauksessa (en tiedä, mikä seura vastuussa Munkasta, mutta Talin Tallaajista joku varmasti tietää, kenen pitäisi olla kiinnostunut Munkan fribaradasta http://www.tallaajat.org/ ).

  Työtähän tämä osallistaminen vaatii... Jaana Huhdalle aikanaan ehdottelin tällaista:

  "Toivon ja uskon, että luottamushenkilöiden rooli tulee olemaan yhä enemmän välittäjän rooli muiden kanssakansalaisten ja erilaisten päätöksentekoinstanssien välillä. Ei siis niin, että kerran saadun mandaatin voimin tehdään päätöksiä omassa yksinäisyydessä tai poliittisten kollegojen yhteisössä.

  Asioihin perehtyminen on varmasti valtava urakka ja jos siihen lisätää kumulatiivisesti, että pitää jaksaa aktiivisesti tiedottaa joka suuntaa, olla avoin ja osallistavasti keskustella kaikkien kanssa, niin se ei toimi.

  Homman pitäisi mennä niin päin, että luottamushenkilöllä on tukiryhmä ei niinkään vaaleissa, vaan erityisesti sen jälkeen jos on tullut valituksi. Tukiryhmän kanssa voisi keskustella politiikasta avoimesti, puoliavoimesti tai jotain. ( http://www.mahdollista.fi/2011/06/16/syrjaytyyko-puoluepolitiikka-verkkodemokratiassa/)."

  VastaaPoista
 7. Jos pystyt mitenkän vaikuttamaan siihen, että puistosuunnitteluissa kävelyreiteillä valaistuksena olisi mieluummin valkoinen kuin ajoradoilta tuttu punervankeltainen valo, niin olis hienoa. Kuulostaa pikkuasialta, mutta vaikka ajoradoilla se punerva valo lisää kontrastia ja auttaa hahmottamisessa, "pusikossa" sen vaikutus on lähes päinvastainen koska kaikki yksityiskohdat häviää. Tällä on vaikutuksia muun muassa siihen kerääkö porukka pimeässä koiransa jätökset vai ei. Noissa punasävyisissä valoissa ei nimittäin todellakaan näe mihin se elukka sen kikkaransa väänsi.

  VastaaPoista
 8. Edelliseen lisäten: Panin tämän asian merkille kun meillä Myllypurossa maisemoitiin tontin ulkopuolinen pusikko ja lamput vaihdettiin valkoisesta valosta punertavaan. Lamppuja on ihan yhtä paljon kuin ennenkin, oisko jopa pari lisää, mutta mitään ei enää näe.

  VastaaPoista
 9. Linkityksestä sivumennen, mistähän syystä nuo linkit kaupungin asiakirjoihin (päätökset, esityslistat, pöytäkirjat ym.) lakkaavat toimimasta aivan naurettavan lyhyen ajan jälkeen?

  VastaaPoista
 10. Antti: meillä on selvästi aika samanlainen käsitys siitä, mistä kunnallisdemokratiassa on kyse ja miten sitä tuodaan "lähemmäs ihmisiä". Eikä ihme, ollaanhan näistä ennenkin puhuttu.

  Kriisi: kysyn tuota ensi viikolla, että ono tässä jokin linjaus vai onko kyse yksittäisestä paikasta. ja myös, että voisiko asian tilaa korjata jatkossa. Palataan tähän.

  Anonyymi: kyllä nuo esityslistaliitteet pitäisi pysyä online. Sen sijaan nähtävillä olevat suunnitelmat katoavat tosiaan bittitaivaaseen heti kun lakisääteinen nähtävilläpitoaika vain loppuu. Sekin olisi kyllä syytä saada muutettua.

  VastaaPoista
 11. Joo, ei noita etupyörätelineitä uskalla käyttää. Niissä vääntyy etukiekko mutkalle tai pahimmillaan viedään muu pyörä ja jäljelle jää telineeseen lukittu etukiekko. Olen joskus erilaisissa liikkeissäkin asioidessani meinannut ehdottaa liikkeen pitäjälle asianmukaisten pyörätelineiden hankkimista.

  VastaaPoista
 12. Kaaritelineistä iso plussa! Ihan sama, asennetaanko leveää vai kapeaa G1-mallia, molemmat toimivat suunnilleen yhtä hyvin. Jos tämä linja pysyy vallitsevana, se on jo iso parannus.

  VastaaPoista