tiistai 13. maaliskuuta 2012

Yleisten töiden lautakunta 13.3.3012


Varsinaisia asioita listalla vain kaksi

Kruunuvuorenrannan yhteen öljysäiliöön rakennetaan Word Design Capital-vuoteen liittyen valotaideteos. Hienoltahan tuo näyttää, ja voisi olla aika jees mesta järjestää reivejä. Eli jos vimeeksi päätimme liikuntapaikoista niin nyt taidelaitoksista. Yleisten töiden lautakunta indeed, päätämme mistä vaan asioista.

Hintaa tulee 1,8 miljoonaa. Älkääkä kysykö mitä tuolla rahalla saisi kadunrakennuksen saralla, saatika mitä sillä saisi kulttuuribudjetissa. Noin periaatteessa olen sitä mieltä, että kulttuurilautakunta tai joku saisi arvioida millaisia taideteoksia hommataan.

Kramerinlehtoon (Kulosaaressa) hyväksyttiin puistosuunnitelma. Mutta ei sitä tulla toteuttamaan vielä vuosiin, koska määrärahat päätettiin siirtää leikkipuistojen korjaamiseen. Hyvä niin.

Puistossa toimii nyt myös lasten leikkipaikka, joka oli tarkoitus siirtää pois, mutta ei siis vielä kiirettä. Siihen liittyen sanotaan:

Päiväkoti Domuksen vanhempainyhdistys on esittänyt palautteessaan, että leikkipaikka säilytettäisiin Kramerinlehdossa, koska vanhemmat epäilevät lasten altistuvan säteilylle Juliuksenpuistossa. Puistojen läheisyydessä sijaitsee voimajohtoja. Palautteen perusteella suoritettiin magneettikentän mittaus avojohtojen alla. Mittaustulokset (0,4–1,0 mikroteslaa) jäivät huomattavasti alle magneettikenttä- ja sähkökenttäaltistumisen raja-arvon 100 mikroteslaa (EU-direktiivi 1999 ja STM-asetus 2002).

Mittaustuloksista huolimatta päiväkoti on kieltäytynyt ulkoilemasta Juliuksenpuiston leikkipaikalla ja on jatkanut ulkoiluaan Kramerinlehdossa. Sosiaalivirasto, rakennusvirasto sekä osa lasten vanhemmista ovat selvitelleet ristiriitatilannetta ja on päädytty seuraavaan ratkaisuun: Sosiaalivirasto vuokraa päiväkodin ulkoilualueeksi Domus-rakennuksen päädyssä olevan puistoalueen ja teettää sinne kustannuksellaan ulkoilu- ja leikkipaikan päiväkodin käyttöön.

0,4-1,0 mikroteslaa on noin sadasosa maan magneettikentän voimakkuudesta, eikä mittaustarkkuus välttämättä edes riitä tuolle tasolle? Rakennusvirasto siis mittasi ja totesi, että juu ei ole säteilyä, homma selvä. Sosiaalivirasto sen sijaan jostain syystä päätti, että rahat on hyvä käyttää kulosaarelaisten irrationaalisiin pelkoihin eikä esim. vammaiskuljetuksiin tai päiväkotien ryhmäkokoihin. Joka kovaa vaatii, sille annetaan...

Mielenkiintoinen kysymys on, uskovatko vanhemmat tosissaan tuohon säteilytuubaan, vai onko se vain tekosyy sille, että leikkipaikka saadaan lähemmäs päiväkotia tai muutoin jotenkin paremmaksi? Kuulema asia liittyy paljon myös viime kunnallisvaaleihin, joissa joku äiti sattui olemaan ehdolla.

6 kommenttia:

  1. Humanistinaiset päättämässä asioista, tämän siitä saa.

    VastaaPoista
  2. Sosiaalivirastossa suurimmalla osalla työntekijöistä lienee sosiaalityön tutkinto tai vastaava. Valtiotieteilijöitä siis, ei humanisteja.

    Koko sopan primus motorina tiettävästi toiminut päiväkodin vanheimpainyhdistyksen aktiivi taas on kauppatieteiden maisteri.

    Noin esitettynä kommenttisi kuulostaa teknokraattiselta naisvihalta. Toivon, että et kuitenkaan tarkoittanut sitä niin.

    VastaaPoista
  3. Tuo säteilyargumentti kuulostaa hämärältä, mutta mun kokoemuksen mukaan kaupungin koneisto synnyttää juuri tällaisia argumentteja. En tunne tätä, mutta kertomasi perusteella ongelma on siis puiston sijainti, ei säteily. Kaupunki ei koskaan kuitenkaan hyväksy argumenttia "me haluamme sen puiston joka on parempi, lähempänä tai lasten mielestä mukavampi". Näihin vastataan vaan, että joo huonompi on, mutta kuitenkin teillä on se puisto. Laatuargumentit eivät siis kelpaa ja sen takia keksitään argumentteja, jotka liittyvät "turvallisuuteen", "säteilyyn" tai johonkin muuhun sellaiseen.

    VastaaPoista
  4. Puhuimme tästä töissäkin: että onko taustalla kyyninen "ajatelkaa lapsia"-argumentin käyttö, kun todelliset tavoitteet ovat jotain muuta, vai ovatko vanhempainyhdistyksen aktiivit olleet aidosti huolissaan sähkölinjan säteilystä.

    Varmaa vastausta voi olla vaikea saada, edes kysymällä asianosaisilta. Niin tai näin, kummassakin tapauksessa on ongelma, että hölynpölyllä ja uhkailulla saa itselleen tai lapsilleen erikoisetuja, todellisia tai kuviteltuja.

    VastaaPoista
  5. Voiko sosiaaliviraston päätöksestä valittaa/vinkata valtiontalouden tarkastusvirastolle tai muulle taholle?

    Sosiaalivirastohan on kunnan, ja kunta valtion alaisuudessa. Sosiaaliviraston toiminta rahoitetaan valtion varoilla, ja valtiontalouden tarkastuvirasto "varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi."

    VastaaPoista
  6. Varmaan sosiaaliviraston päätöksestä voisi valittaa sosiaalilautakunnalle. Tässä ollaan kyllä sen verran toisen käden tietojen varassa, että täytyisi samalla vähän perehtyä siihen, että mitä siellä oikeastaan nyt ollaan tarkalleen päätetty.

    VastaaPoista