tiistai 3. huhtikuuta 2012

Yleisten töiden lautakunta 3.4.2012

Hidas kokous vaikkei pisimpiä. Kolmessa tunnissa selvittiin, mutta ensimmäinen tunti meni pelkkiin ilmoitusasioihin. Lista tässä.

Metso-selvityksestä kuultiin raportti. Konsultin ympäristökeskukselle (vai ELY-keskukselle? Valtiolle kuitenkin) tekemää raporttia ei kuulema saa kukaan, mutta syksyllä tulee sitten ministeriön lopullinen raportti. Huomautin asiakirjajulkisuudesta toki, mutta en tappelemaan viitsinyt ruveta. Meille esitetyt kalvot sentään tulevat vielä lautakuntalaisille, ja siis nettiin.

Monimuotoisuuden kannalta merkittäviä alueita löytyi 531 hehtaaria ja vähän sinne päin olevia toinen mokoma. Yhteensä Helsingissä on metsää suunnilleen 4500 hehtaaria. Tämä ei nyt ollut mikään suojelulista. Tavoitteena oli selvittää metsien monimuotoisuutta, ei niinkään suojelutarvetta. Jonkin yksittäisen lajin kannalta suoejltavia alueita on listan ulkopuolella, ja vastaavasti listalla on alueita, joita ei voida suojella koska niitä on pakko hoitaa mittavan virkistyskäytön edellyttämällä tavalla. Mutta luonnonhoidon linjauksissa tätä on jatkossa tarkoitus käyttää pohjatietona.

Toisena ilmoitusasiana puhuttiin Occupy helsinki -leiristä Kansalaistorilla, jonka virkamiehet toivoisivat poistuvan. Emme ole siitä päättämässä mitään. Asiasta lisää myöhemmin.


Jokerista (ratikkaversiosta siis) lausuimme: "Pitävä päätös Raide-Jokerin rakentamisesta tai rakentamatta jättämisestä tulee tehdä pian. Suunnitellulle linjaukselle sijoittuu monia nykyisiä rakenteita ja laitteita, joiden peruskorjaus on ajankohtainen." Vaikkei aikataulua tiedetäkään, nyt on aika päättää, että rakentamaan se tullaan.

Hassuna yksityiskohtana, esittely YTLK:lle oli selvästi kattavampi ja perusteellisempi kuin HKL:n johtokunnalle, joka kuitenkin kai tulisi linjaa liikennöimään

Tervasaaren juhannusjuhlasta puhuttiin pitkään. Ehdotettu vuokra, 37200 euroa, on liian kova, tästä oltiin aika yksimielisiä. Mutta lautakunnassa oli myös henkeä pitää kiinni tehdyistä periaatteista vuokrien suuruudelle. Päätettiin sitten esityksen mukaan, mutta ohjeistettiin esittelijää antamaan alennusta vuokraan virkamiespäätöksenä, jos hakija uusii hakemuksen esim. niin että alueelle pääsee rakentamisaikana kulkemaan.

En pidättäisi hengitystä; arvaukseni on, että tältä pohjalta ei juhannusjuhlaa synny, ellei kaupunginhallitus satu poimimaan päätöstämme itselleen ja muuttamaan vuokraa.

Vaikuttaisi siltä, että tehdyt linjaukset alueiden hinnoissa ovat nostaneet monin paikoin kulttuuritapahtumien vuokria ja hankaloittavat kulttuurin tuomista puistoihin ja kaduille. En kyllä ole vielä kaivanut tästä kunnollista dataa.

Noin laajemmin, tässä taas tehdään kulttuuripolitiikkaa rakennusvirastossa. Miksi ihmeessä yleisten töiden lautakunnan pitää keskustella siitä, pitääkö hintoja alentaa juuri tätä kulttuuritapahtumaa varten? Meillähän on erikseen kulttuurilautakunta. Mutta kun maa-alue on rakennusviraston, on kulttuuripolitiikkakin siis rakennusviraston. Feodalismia kukkeimmillaan.

Kumpulasta oli lähestytty lautakunnan PJ:tä kirjeellä. Minulle asti ei ihan välittynyt mikä oli ongelmana, mutta Bengalinpuiston puistokäytäviä vastustettiin. Jos olisin tiennyt mistä oikeastaan on kyse, olisin ehkä jotain sanonutkin. Ihan vihjeeksi. Nyt jäi vaikutelma, että asukkaita harmittaa kun puistoa ei enää saisi käyttää takapihana vaan sinne pääsevät muutkin.

Bengalinpuisto, eli metsäkaistale Kumpulan kampusmäen pohjoispuolella
Lisäksi saimme luettavaksi raportin lumenhoidon kokonaisvastuusta. Siitä lisää jahka olen sen lukenut, ja jahka se ilmaantuu nettiin. Muut asiat kuten listalla.

Paitsi ai niin: kaupungin palkkalistoilla on torivalvojia, jotka valvovat että myyjät maksavat lupansa. Mutta he toimivat vain (kauppa)toreilla, eivät esim. vappuna keskuskadulla tai Narinkalla. Heidän palkkansa näet maksaa torikaupasta vastaava tukkutori, ei yleisistä alueista vastaava rakennusvirasto. Feodalismin ruma kaktus senkun kasvaa.

1 kommentti:

  1. Unohdin mainita, että kaupungininsinöörin sanoi laittaaneensa Staran alueiden työnjohdolle pyynnöstäni viestiä, ettei siirtokehotusten tolppia saa laittaa keskelle pyörätietä.

    Siis ei näin: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150652256018651&set=o.181400205277804&type=1&ref=nf

    Jos noita vielä näkyy, niin laittakaa viestiä. varmaan kaikki Staran tiimit eivät vielä ole kuulleet ohjetta.

    VastaaPoista